Tendinte in publishing-ul on-line
Costin si Alex au publicat saptamana asta un e-book despre tendintele in publishing-ul on-line. “Trăim astăzi, în România, două revoluții. O revoluție mobile, care schimbă iarăși obișnuințele de consum al informației, și una social media, în care oricine poate avea o părere publică, la o distanță de câteva tap-uri pe ecranul unui device mobil.” – spune Costin.
Materialul a fost foarte bine primit si asta ma bucura deoarece Bancpost este unul dintre sustinatorii acestui proiect. Piata de media trece prin transformari findamentale, iar cei care indraznesc vor fi parte a solutiei si nu a problemei.
Textul de mai jos este mica mea contributie, in calitate de “comunicator”, la continutul extrem de util al acestui e-book.
Continut, credibilitate si companii de media
Media așa cum o cunoaștem se transformă. Pe fond, apar noi canale de comunicare –sociale, iar noi branduri de media, bloggerii, cresc în mod firesc și completează nevoia de informație mainstream sau de nișă. În timp ce media se transformă din “creator de conținut” în “distribuitor de credibilitate”, bloggerii și, mai nou, brandurile comerciale, se poziționează din ce în ce mai puternic la granița dintre cele două.
La început a fost media. Şi brandurile comerciale. Şi a fost bine. Apoi, a venit Internetul. Şi a fost bine, însă nu chiar pentru toată lumea. Când a venit și Social Media totul a început să se schimbe din temelii.
În România, din 2009 și până la ultimul val SNA, presa scrisă cunoaște scădere după scădere în “readership”-cine își mai dorește “yesterday news”?
Posturile TV preiau frecvent în jurnalele de știri materiale postate pe YouTube sau își construiesc conținut editorial pe baza întâmplărilor relatate mai întâi în canalele social media -auzim adesea exprimări de genul “îndrăgitul interpret a postat ieri pe pagina sa de Facebook (sau Twitter) imagini din culisele ultimului său concert”, sau “bancherul a notat aceasta opinie pe blogul său, fapt ce a stârnit o serie de comentarii” iar capturile de ecran ale canalelor respective domină ecranul în format 16:9. Radioul distribuie ades informație de la agregatoarele de știri on-line.
Asistam de fapt la o schimbare de paradigmă. Multe dintre brandurile media nu mai pot continua activitatea sub forma consacrată până acum, de “creatori de conținut”. Pentru acestea, doar a crea și distribui conținut nu mai este fezabil din punct de vedere economic.
Deși în lume nu se intamplă semnificativ mai multe lucruri decât acum 15 ani, schimbarea de paradigmă a venit din faptul că un consumator de media are astăzi mai multe posibilități să afle despre o anume întâmplare în doar câteva ore –de ce să mai dai drumul la televizor la ora 19:00 ca să afli ultimele știri, sau și mai rău, să citești a doua zi despre ce s-a întâmplat ieri.
Ieșirea din această situație stă totuși în mâna media. Multe branduri media au înțeles că viitorul lor depinde de transformarea din “creatori de conținut” în “custode de infomație”, și anume să adune, să sorteze, să clasifice și să distribuie informații. Ele acționează acum ca un “distribuitor de credibilitate” –brandul media este un garant al materialelor distribuite, iar garanția este dată de experiența și abilitățile echipei editoriale.
Vom avea din ce în ce mai puține publicații de tip cotidian, iar pe piață vor rezista publicațiile lunare/bi-lunare și săptămânale care sunt capabile să prelucreze și să dezvolte analize, respectiv să creeze conținut capabil să susțină idei și să declanșeze opinii audienței căreia i se adresează.
Schimbările din media au loc în paralel cu apariția și consacrarea unor noi tipuri de media –a unor branduri de media în sine, bloggerii. Bloggerii reinventează atât jurnalismul cât și publishingul. Ei sunt răspunsul cererii din piată, o cerere ce indică o nevoie nesatisfăcută la intersecția “creare de conținut” și “distribuitor de credibilitate”.
Un singur jucător pare că nu își găsește încă locul în piață: brandul comercial. Până nu demult, brandul comercial purta o conversație semnificativă la televizor. Sau chiar și în on-line –brandul comercial avea bannere și skyscrappere. Şi din când în când și layouturi în presa scrisă.
Totuși, în timp ce toată lumea pare că are ceva de spus și o spune cât mai des și pe cât mai multe canale, rezultatele comerciale încă sunt așteptate să apară. De ce? Pentru că, deși se vorbește destul de mult, nu se mai ascultă la fel de mult ca altădată, sau mai precis, oamenii nu mai ascultă așa cum ascultau odată.
Brandurile comerciale trebuie să înțeleagă schimbările de comportament de consum media generate atât de media în sine, cât și de bloggeri. Totul în contextul Social Media. Oamenii nu mai ascultă cum ascultau odată. Asta înseamnă că brandurile comerciale trebuie să vorbească altfel. Da, este încă util să ai reclamă la TV, să mai pui un banner în on-line, sau să împingi un video pe YouTube sau un post pe Facebook. Însă, dacă brandurile comerciale vor continua să facă doar asta, atunci sfârșitul este aproape.
Brandurile comerciale trebuie să ia în serios schimbările din media și să devină ele însele media. Brandurile au propria lor viață, propriile lor experiențe, pe care, în mod iscusit, le pot pot împărtăși utilizatorilor prin creare de conținut.
Spre deosebire de media (TV, presă, radio), care face astăzi pasul de la “creatori de conținut” la “distribuitori de credibilitate”, brandurile comerciale trebuie să își creeze propriile canale media. Ele pot și trebuie să devină companii de media. Să creeze, să fie custode și colecționar de informație. De ce? Pentru că astăzi lupta nu se mai dă pe “share of wallet”, ca acum câțiva ani (fundamental, conceptul este corect -până la urmă o companie din asta trăiește, câștigă bani din vânzările cât mai mari făcute către piață, în avantaj față de ceilalți jucători).
Până nu demult, puneai un buget important pe masă și câștigai un “share of wallet” important. Astăzi lucrurile nu mai stau așa. Încearcă să pui un buget semnificativ în Google și vezi ce se întâmplă. Dacă nu poți capta atenția, dacă nu poți fi relevant, banii nu te mai ajută, și implicit “share of wallet” este doar o cifră pe email.
Astăzi lupta se dă în mod esențial pe “share of attention”. Pe felul în care reușești să captezi, ca brand comercial, atenția consumatorului prin informații relevante disponibile pe canalele tale de media. Dacă bătălia pentru “share of attention” este câștigată, șansele brandului comerical să maximizeze “share of wallet” cresc considerabil.
Este adevarat, până să ajungă consumatorul la canalul media al brandului comercial, el trebuie să treacă mai întâi pe la brandul de Media, fie acela o publicație (TV, radio, presă, site de știri) sau blogger. Însă asta este absolut ok.
Conținutul și credibilitatea sunt două concepte care merg mână în mână și la care trebuie să se raporteze acum, mai mult ca oricând, toți cei care au de spus ceva. Aceste concepte sunt ca ziua și noaptea. Unul îi umează celuilalt, într-o rotație permanentă.
Astăzi, pentru unii jucători, este mai importantă credibilitatea. Pentru alții, este conținutul. În timp, rolurile se schimbă între ele. Totul depinde de ce fel de companie de media vrei să fii. Tu ce alegi?
Photo credit: Photo reporters from Shutterstock.