Despre acum si lucrul bine facut
Se incheie o zi in care trecutul si prezentul m-au urmarit in permanenta. Tot ce am facut astazi, tot ce am trait astazi, a stat sub semnul trecutului care s-a dizolvat usor si natural intr-un Prezent care nu ma mai duce cu gandul la viitor ci ma incita sa il traiesc din plin.
Prezentul. E tot ce am, e tot ce avem.
Imi amintesc ca in copilaria si in adolescenta mea, una din temele predilecte pentru care parintii mei ma admonestau verbal era faptul ca nu imi puneam intotdeauna la loc jucariile dupa ce ma jucam sau, dupa ce veneam de la scoala, nu imi puneam la loc uniforma sau, dupa ce imi terminam lectiile, caietele nu poposeau la locul lor in sertar sau in ghiozdanul de scoala.
In permanenta, fara a obosi, parintii imi atrageau atentia sa inchei ce am inceput si sa pun lucrurile la loc dupa ce am terminat o activitate. Pentru ei asta era o cerinta esentiala pentru un lucru bine facut.
Incet, incet, zi dupa zi, an dupa an, mi-a intrat in obisnuita, de cele mai multe ori, sa termin ce am inceput. Am inteles insa mult mai tarziu esenta duala, profund filozofica, dar si economica, a acestui demers.
Ne va fi mai bine daca facem bine ce facem acum si daca terminam ce am inceput
Astazi, la 25 de la baricada de la Inter si de la inceputul sfarsitului regimului comunist in Romania, am asistat la un eveniment special: depunerea juramantului celui de al patrulea presedinte al Romaniei post 1989, Klaus Iohannis.
Pe langa solemnitatea momentului – se intampla la 5 sau 10 ani sa fii martor la asa ceva, am avut bucuria sa ascult un discurs de investitura care surprinde corect esenta momentului la care se afla tara si care deseneaza o destinatie fara a o descrie in cuvinte mari si frumoase despre viitor ci o exprima printr-o extraordinar de simpla paradigma: ne va fi mai bine daca facem bine ce facem acum si daca terminam ce am inceput.
Cred ca e prima data cand un slogan de campanie electorala devine in cuvinte si definitii simple un traseu politic, economic si social. Fundamental, romanilor nu li se mai promite un viitor ci li se explica ce trebuie sa faca acum, astfel incat fiecare dintre ei sa isi deseneze propriul viitor, asa cum isi doresc: ne va fi mai bine daca facem bine ce facem acum si daca terminam ce am inceput.
Amintirea solicitarilor parintilor mei si discursul de investire a presedinteluli Klaus Iohannis se leaga conceptual pentru mine intr-un pod peste timp. Cele doua subiecte sunt legate de un aspect esential: trebuie sa faci bine ce faci acum si sa termini ce ai inceput. [Tweet “Trebuie sa faci bine ce faci acum si sa termini ce ai inceput.”]
A trai in prezent inseamna a onora lucrul pe care il faci. Asta inseamna lucrul bine facut
Sa termini in mod constient ce ai inceput – nu din ratiuni mecanice de genul “am luat un lucru de acolo, l-am folosit, il pun la loc”, are un inteles profund. El tine a abilitatea noastra de a trai in prezent si de a intelege ca singurul moment in care putem face ceva este acum.
Nu maine sau poimaine, ci acum. [Tweet “A trai in prezent inseamna a onora lucrul pe care il faci.”] A trai in prezent inseamna a onora lucrul pe care il faci, activitatea cu care te indeletnicesti. Inseamna calitate. Inseamna sa faci bine ce ai de facut, fara a sta cu gandul la ce vei face maine.
Incongruente intre prezent si acceptare
De cate ori nu ne surpindem visand cu ochii deschisi la cum arata ziua de maine? Facem asta pentru ca in mintea noastra exista niste incongruente intre ceea ce traim in prezent si ceea ce suntem dispusi sa acceptam. Daca prezentul nu ne multumeste pe deplin, avem tentatia naturala de a ne imagina un viitor mai bun.
E uman sa ne imaginam un viitor mai bun, insa daca nu terminam ce am inceput, daca nu punem bazele acestui viitor prin calitatea lucrului pe care il facem acum, acest viitor, mai bun, o sa ramana doar in imaginatia noastra.
A face, a fi, a avea
Definita succesului este simpla. Ca sa avem succes, in orice facem, trebuie sa acceptam ca secventele se deruleaza in jurul evolutiei consecutive a verbelor a face, a fi, a avea. [Tweet “Ca sa avem succes, trebuie sa facem lucrurile bine.”] Ca sa avem succes, trebuie sa facem lucrurile bine. Astfel, vom fi recunoscuti ca suntem profesionisti. Consecinta? Avem succes, faima, bani.
Aceasta este formula succesului: a face, a fi. Consecinta? A avea.
Photo: Now de la Shutterstock.