Revista Biz: “The Central & Eastern European Forum 2014” – economie, banking si Social Media
Conferintele Euromoney sunt un prilej de intalnire pentru cei mai importanti oameni de afaceri – finantisti, bancheri, cat si clientii acestora din zona corporatiilor. Traditional, in luna Ianuarie, la Viena, se dezbat chestiuni aflate pe agenda publica si de afaceri pentru regiunea Central si Est Europeana. Am avut ocazia sa particip si la evenimentul din acest an si am publicat in Revista Biz articolul:
“The Central & Eastern European Forum 2014” – economie, banking si Social Media
In zilele dinaintea revolutiei digitale, networkingul se facea in afara biroului, la evenimente si conferinte. Activitatile live erau momentele in care puteai sa-ti impartasesti entuziasmul, energia si pasiunea cu oameni care, chiar daca nu gandeau intotdeauna ca si tine, cel putin iti intelegeau zonele de interes si obiectivele de afaceri. Astazi, intoarcerea la contactele directe este esentiala pentru dezvoltarea activitatii in retelele sociale.
Revolutia digitala ne-a schimbat comportamentul. Am devenit niste “screen-agers” – ne petrecem timpul de afaceri si timpul liber in fata unor ecrane (laptop, smart-phone, tableta). Aceasta schimbare a adus pe piata “webinar-ii”, conferinte si cursuri on-line. Se discuta cu ani in urma ca toate acestea vor inlocui evenimentele live, fata in fata.
Nu s-a intamplat asa. Odata cu amplificarea comportamentului de tip “screen-ager” s-a instalat nevoia de a completa experienta obtinuta on-line cu interactiuni off-line, in cadrul unor evenimente in care interactiunea fata in fata este elementul fundamental. Motivatia este cumva surprinzatoare: suntem conectati on-line, insa ne dorim sa dezvoltam aceste conexiuni in relationari directe. Dupa aceste interactiuni off-line, relationarea on-line este imbogatita si se creioneaza noi legaturi.
Industria financiar-bancara a fost totusi ceva mai putin expusa unor astfel de transformari pentru ca, in acest caz, conectarea si conversatia on-line nu se deruleaza la aceeasi intensitate ca in alte industrii. Evenimentele si conferintele specifice domeniului finaciar-bancar au ramas insa aceleasi ancore de interactiune directa, facand totusi unii pasi inainte in redarea acestor conferinte in on-line si distributia mesajelor spre un spectru mai larg de audiente.
Un exemplu este “The Central & Eastern European Forum 2014”, organizat de Euromoney Conferences in Viena, pe 14 si 15 Ianuarie 2014. La fiecare inceput de an, acest eveniment stabileste prioritati pe agenda investitionala si dezbate modificari de paradigma la nivel macroeconomic, precum si incercari specifice ale sectorului financiar- bancar din Regiunea Central si Est Europeana.
Dezbaterile din acest an de la “The Central & Eastern European Forum 2014” au fost concentrate pe recuperare si crestere dupa criza economica, cooperarea economica intre regiuni, fonduri U.E., cresterea sustenabila a profitabilitatii bancilor, gestionarea creditelor neperformante sau modelele de finantare. Cei peste 1200 de delegati prezenti au avut un motiv suplimentar de interes: se estimeaza ca Europa Centrala si de Est va creste in 2014 mai repede decat Europa de Vest.
Conferinta Euromoney a avut un hastag dedicat pe Twitter, #CEEForum 2014, iar conversatia a surprins urmatoarele aspecte:
Ewald #Nowotny, Guvernatorul Bancii Centrale a Austriei. Politicile monetare sunt un contributor substantial pentru “recuperare”.
Erik #Berglof, Economist Sef, BERD. Nu ne dorim crestere de tip “pre-criza”, ci mai degraba una sustenabila si stabila.
Gikas #Hardouvelis, Economist Sef si Managerul Buroului de Cercetare Economica, Eurobank Group. Regiunea Centrala si Est-europeana este capturata de Europa. Criza europeana a afectat regiunea.
Anthony C. Hassiotis, Seful Diviziei Activitati Internationale a Eurobank. Este esentiala schimbarea psihologiei consumatorului. Redarea increderii consumatorului este cheia creditarii si cresterii economice.
#Cresterea depinde in mare masura de legaturile economiilor CEE cu economia Germaniei.
In 10 ani #Europa va pierde o parte din puterea sa #economica si #politica din cauza cresterii scazute si a politicilor demografice.
#Asia va fi unul dintre castigatori in urmatorii 10 ani.
#Romania este noua #Polonie.
#Romania, #Serbia, #Polonia sunt oportunitatile investitionale ale anului 2014.
“The Central & Eastern European Forum 2014” – economie, banking si Social Media – un articol aparut in Revista Biz Nr. 29 (29 Ianuarie – 20 februarie 2014).
Important de retinut: pe 12 Iunie, in Bucuresti, are loc o noua conferinta Euromoney: The Regional Finance and Investment Conference for SouthEast Europe.