Mai avem nevoie de educatie financiara?
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a lansat astazi, 9 martie 2015, site-ul de educatie financiara www.educatiefinanciara.info. ca parte a programului European Money Week.
European Money Week este un program lansat la initiativa asociatiilor bancare membre ale Federatiei Bancare Europene, la care Asociatia Romana a Bancilor este membra, consta in desfasurarea unei serii de evenimente si actiuni de educatie financiara in perioada 9 – 13 martie 2015 in 23 din cele 28 de state europene care s-au inscris in program. Obiectivul organizarii European Money Week, pe baze anuale, este cresterea nivelului de constientizare la nivel european privind importanta educatiei financiare.
E prea tarziu sa vorbim despre educatie financiara?
Despre educatie financiara nu se discuta inca suficient. Consecintele se vad dupa perioadele de boom de pana in 2010.
Carcotasii spun ca e prea tarziu sa discutam acum despre educatie financiara, acum cand toata lumea e indatorata pana peste cap, ca ei nu au fost informati, ca nimeni nu le-a spus.
Bancile si-au dorit multi clienti
Am trait perioada 2002 – 2014 din ambele perspective, si de angajat al unei banci si de utilizator de produse si servicii, anagajat al unei societati non-bancare sau ca antreprenor.
Acum sunt antreprenor si utilizator obisnuit de produse si servicii financiare, fara contracte de casa sau clauze de confidentialitate. Asa ca pot sa comentez de pe margine, in cunostinta de cauza, nepartizan.
Da este adevarat, bancile, actionand intr-un mediu concurential aproape perfect, au promovat intensiv produsele si serviciile financiare in perioada 2002 – 2010. Chiar si astazi vedem reclame pe tv, in on-line, la credite, conturi curente cu facilitati atractive.
Clientii bancilor si-au dorit multi bani
Insa, la fel de adevarat, in toata aceasta perioada, romanii s-au napustit in unitatile bancare dupa bani. Conversatia cu cei din “front office-ul” bancilor era intrerupta scurt dupa primele incercari de explicare din partea angajatilor bancii a mecanismelor de rambursare, conditii de creditare, etc. Raspunsul potentialului client era de foarte multe ori: “in cate zile primesc banii? Am nevoie de cei 20.000 de RON in maxim 2 zile, imi innoiesc aparatura electrocasnica si vreau sa merg la cumpraturi in week-end. Daca nu imi dati banii, ma duc peste drum la banca x”.
Am respectat legea? Atunci, dau creditul
Ce faci in acel moment ca bancher? Ai respectat legislatia in vigoare? Da.
Ai respectat normele de reglementare? Da.
Ai respectat normele interne ale bancii? Da.
Ai facut tot ce tine de tine sa explici produsul clientului? Da.
Atunci, dai drumul la credit. Si astfel avem unele din situatiile delicate de acum in care multi din cei care faceau presiuni atunci, fac presiuni si acum, insa in celalalt sens.
Aproximativ 50% dintre romanii adulti nu utilizeaza produse si servicii bancare
Mai avem inca o problema. Aproximativ 50% dintre romanii adulti nu utilizeaza produse si servicii bancare. Ponderea celor care nu utilizeaza produse si servicii bancare este de doar 0,6% in Austria, 0,8% in Germania si 1,3% in Franta, potrivit raportului “Consumer trends – 2014” publicat de Autoritatea Bancara Europeana.
E nevoie chiar acum de educatie financiara
Da, e nevoie chiar acum de educatie financiara. Si pentru unii si pentru ceilalti. Initiativa ARB vine sa aduca si mai multa lumina asupra acestui aspect prin intermediul site-ului lansat astazi.
Asa ca, sa lasam conversatiile inutile deoparte si sa ne aplecam un pic mai mult asupra textului unui contract de credit sau de depozit. Iar daca ceva este neclar, sa cerem explicatii. Verbal sau in scris. De unde primim cele mai clare informatii, de acolo cumparam.
Restul, e doar zgomot.