Atentia este cea mai pretioasa resursa
Inca din primele zile ale carierei mi s-a spus: “timpul este cea mai pretioasa resursa, nu o irosi”. Apoi, in firmele in care am lucrat, am fost trimis la cursuri de Time Management. Cred ca am participat, puse cap la cap, la luni intregi de cursuri. Mi-am cumparat intr-o zi si cursuri de Time Management pe CD-uri interactive. Mi-a fost de folos, nu zic nu. Doar ca, in timp, am constatat ca “am pus scara pe zidul gresit”.
Catre ce iti indrepti atentia?
Trezirea brutala a fost in momentul cand am citit acum vreo 10 ani cartea lui David Allen, Getting Things Done. Atunci am inceput sa inteleg ca ce conteaza este felul in care alegi catre ce sa iti indrepti atentia, dupa ce ai colectat intr-un sistem fizic si/sau electronic tot ce ai de facut, sau crezi ca ar trebui sa faci – adica sa iti golesti mintea de gandurile sacaitoare legate de anumite taskuri pe care ti le ai propus sa le faci dar pe care nu ai ajuns sa le faci.
Reteta succesului
Se spune despre x sau y ca e o persoana de success. Si incercam sa discutam despre reteta sa de succes, despre ce functioneaza si de ce, respectiv despre ce nu functioneaza si de ce.
Lucrurile sunt mult mai simple decat par. Ideea de baza pentru a avea “succes” este sa iei cele mai potrivite alegeri despre ce vrei sa faci la un moment dat in timp. Adica sa fii atent.
Esti pe pilot automat sau esti atent?
Nu poti sa faci alegeri bune atunci cand nu esti atent, atunci cand esti pe pilot automat. Munca noastra este in esenta administrarea unor activitati si a actiunii pe care o facem pe baza atentiei pe care o dam subiectului. Iar problemele apar atunci cand faci angajamente cu tine insuti sau cu altii asupra unor actiuni si acele actiuni nu se intampla din diverse motive. Problemele care apar sunt in primul rand de tip frustrare, ingrijorare, anxietate – nu ma gandesc la consecintele mai mari in cazul in care situatia continua si se pierd proiecte, etc.
Mi s-a intamplat de multe ori sa ma intreb unde a zburat o intreaga dimineata in care am facut o multime de lucruri, am curatat inboxul, am mai legat cateva “loose-ends” si uite asa au trecut 4 ore fara sa am sentimentul ca ce era important cu adevarat a fost administrat si luat in considerare pentru actiune specifica. Acelea sunt momentele in care atentia mea nu a fost indreptata spre actiuni care permit contributii incrementale catre realizarea unor teluri majore, de importanta pentru mine cat si pentru ceilalti, familie, colegi.
Claritate si pasi urmatori
Lipsa timpului nu e o problema reala.
Problema reala pe care o avem este lipsa claritatii asupra ce inseamna un anume proiect si care sunt activitatile asociate pasilor urmatori.
Atentia este ce mai pretioasa resursa
Timpul nu este cea mai pretioasa resursa. Atentia noastra este ce mai mai pretioasa resursa. Cred ca daca as avea tot timul din lume, daca nu sunt atent ca sa actionez asupra a ceea ce este important, nu o sa ajung nicicand sa fac acel ceva important.
***
Photo: Close-up portrait from Shutterstock.