Cati romani lucreaza?
E liniste pe strazi si un pic de agitatie in supermarketurile de cartier. Semn ca multi romani sunt in concediu in aceata saptamana. Dincolo de sarbatori si concedii, ramane o intrebare la al carei raspuns trebuie sa meditam mai mult. Cati romani lucreaza? Cifrele sunt importante pentru ca ele sunt un indicator al starii economice si al masurilor care trebuie luate.
Mai jos, un articol de pe blogul Bancpost, www.atelieredeidei.ro, din data de 29 martie 2014.
Câți români lucrează?
Ne întrebăm ce se întâmplă cu taxele şi impozitele plătite de fiecare dintre noi, însă mai rar ne întrebăm de la câte persoane se colectează aceste sume. Am căutat în statistici şi am descoperit că mai puțin de 60% dintre români lucrează. Alte articole în care încercăm să înțelegem mai bine ce se întâmplă în economie, găsiți în categoria Macroeconomie.
Potrivit Institutului Național de Statistică, în ultimul trimestru al anului trecut, populaţia activă a României era de 9.912.000 persoane, din care 9.194.000 persoane erau ocupate şi 718.000 persoane erau şomeri. Este vorba de șomajul calculat potrivit definiției și metodologiei Biroului Internațional al Muncii (BIM), respectiv persoanele în vârstă de 15–74 de ani care nu au job, sunt disponibile să înceapă lucrul în două săptămâni și au căutat activ un loc de muncă în ultima lună. Mai important, rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost de doar 59,5%.
Gradul de ocupare era mai mare pentru bărbaţi (67,0%, faţă de 51,9% pentru femei) şi pentru persoanele rezidente în mediul rural (59,8% faţă de 59,2% în mediul urban). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de doar 22,8%, iar cea a șomajului în această categorie de vârstă – de nu mai puțin de 24,3%. Populaţia ocupată cuprinde toate persoanele de peste 15 ani, care au desfăşurat o activitate economică producătoare de bunuri sau servicii de cel puţin o oră în perioada de referinţă (o săptămână), în scopul obţinerii unor venituri sub formă de salarii, plată în natură sau alte beneficii.
Potrivit aceleiași surse, raportul de dependenţă economică (numărul persoanelor inactive şi în şomaj ce revin la 1.000 persoane ocupate) a fost de 1313‰ în ultimul trimestru al anului trecut, mai ridicat pentru persoanele de sex feminin (1690‰), precum şi pentru cele din mediul rural (1340‰).
Photo credit: “Sparks frying over the working table” from Shutterstock.