Bun simt organizational
Fie ca ne place sa muncim, sau facem asta doar pentru a primi in fiecare luna un salariu, suntem nevoiti sa ne derulam activitatea in organizatii, mai mari sau mai mici. Sarbatorim munca in fiecare an, pe 1 Mai – ma rog, o facem printr-o zi libera, insa nu imi amintesc sa avem in calendar o zi de sarbatoare a organizatiei.
Munca intr-o organizatie este o incercare, indiferent de nivelul pe care il ocupam in acea structura. Daca deschizi LinkedIn-ul sau Facebook-ul, zeci si zeci de articole sunt derulate in News Feed-uri. S-au scris multe carti despre organizatie, cultura de organizatie, managementul organizatiilor, iar seria poate continua la nesfarsit.
Stam destul de bine la partea teoretica. Ceea ce lipseste intr-o destul de mare masura este o legatura intre teorie si practica. In fapt, trebuie sa conversam un pic despre bun simt. Bun simt organizational.
Asta face Iuliana Stan de la Human Synergistics Romania in cartea Bun simt organizational – educatie si exercitii de leadership pentru organizatii si oameni.
Iuliana abordeaza rapid, la obiect, trei subiecte mari:
- Moralitate organizationala
- Leadership si cultura de organizatie
- educatie organizationala.
Desi subiectele astea suna precum capitolele unui manual de orice legat de HR, Iuliana inseala aparentele si in loc sa gadile ego-urile colectionarilor de diplome si carti cu coperte groase, loveste cititorul acolo unde il doare cel mai tare: in ipocrizie si in autosuficienta si in dorinta de a avea dreptate. Iuliana Stan nu vrea sa faca pe nimeni sa sufere, o cunosc si e un om obisnuit, e in regula. Problema este ca ea a vazut atat de multe si ca a discutat cu atat de multi lideri reali sau inchipuiti, incat creionul ei nu mai are rabdare si asterne pe hartie tot ce nu ne place sa recunoastem in public:
In viteza lumii in care traim avem habar despre tot, insa nu ne mai ramane si timp de pus in practica tot ce stim.
Imoral este sa fii mic, amoral este sa vrei sa pari mare, iar moral este sa fii egal cu tine insuti. Moral este sa fii egal cu tine insuti indiferent de situatie. Imoralul distruge relatii, amoralul consuma relatiile cu ceilalti, iar moralul construieste relatii impreuna cu ceilalti.
Oamenii vor sa fie in locul sau in rolul altora pentru ca nu stiu cum sa isi faca placut propriul loc sau rol.
Mai mult, scrie in carte. Dupa ce o cititi, uitati-va in oglinda. Daca nu va place ce vedeti, cititi cartea inca o data. Eu, unul, asa am facut. M-am dat jos si de pe gard. E insa al naibii de greu sa-ti vezi propriile greseli, ambitii prostesti sau dorinte desarte de marire.
Capul pe umeri, picioarele pe pamant. Viata merge inainte.